A nyolcaddöntők első felét követően adjunk teret Ho Z véleményének is, aki a videóbírót kritizálja, úgy, ahogyan anno én is tettem. Íme:

Azt állítja a média világa, hogy június 27.-e történelmi nap a labdarúgás életében. Betelt a pohár látva a Németország-Anglia és Argentína-Mexikó mérkőzést. Kitérek e két mérkőzésre, de előbb elmondom, hogy nagy általánosságban miért nincs szükség a videóbíró nevű technikai lényre.

  1. A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága, melynek szabályai a kezdetektől fogva alig változtak. Talán nem véletlenül.
  2. Az emberi tényező mindig is hiba forrása. Egy vesztes mérkőzés után önvizsgálatot kell tartani és nem a játékvezetőt ostorozni. Elvégre a bíró nem lőhet gólt.
  3. Történelem. Hány és hány rossz ítélet volt, ami trófeák sorsáról döntött, a labda mégis ment tovább. Gondoljunk csak 66-ra vagy Isten kezére.
  4. A celebszurkolói réteget nem így kell megnyerni. Nem kell kiszolgálni a divatdrukkerek igényeit.
  5. A videóbíró bevezetése egyenes út lenne az észak-amerikai gépesítetten professzionális ligákhoz, ahol a gazdasági mutatók még a sportértéknél is fontosabbak.
  6. Logikai szempont. Ez nem jégkorong. Itt nem lehet széttördelni a játékot, mindent visszanézni, átrágni. Nem azért ülök le meccset nézni vagy megyek ki a stadionba, hogy különféle lassításokat nézzek végig.
  7. A labdarúgást a megye kettőtől a világbajnokságig ugyanolyan szabályfeltételek mellett kell játszani. Gazdaságilag a világon számos klub megroppanna a videóbíró alkalmazásának technikai kérdéseiben.
 
Javaslataim: 5 bírós rendszer, melyet az Európa Ligában már láthattunk.
 
A két mérkőzésről:
 
Mindenki a lélektanról mesél. A lélektan bonyolult, leírhatatlan, statisztikákban nem kifejezhető tényező. Nem ragoznám tovább hatalmas szerepét. Tény, hogy szerepe volt a vizsgált mérkőzéseken, de nem szabad a veszteseknek e mögé bújni. Íme, hogy miért nem:
Anglia:
  1. Az angol védelem kapitálisan rosszul helyezkedett, gyermeteg és amatőr hibákat vétett. Hasonlítsuk csak össze az angol bajnok Chelsea kapitányának, John Terrynek és az immáron Bundesliga II-es Hertha BSC csapatkapitányának Arne Friedrichnek ténykedését! Upsont Klose úgy nyomta el, mint Pistikét az álom egy jól sikerült buli után az iskolai ünnepélyen. Johnson és A. Cole elfelejtette lezárni a széleket.
  2. James érzésem szerint (álltam már kapuban) mindenképpen hibázott a harmadik és talán a második gólnál is.
  3. Angol válogatott szélsőjáték nélkül utoljára 66-ban ért el valamit.
  4. Várom azok jelentkezését, akik emlékeznek Barrytől egy jó és egy építő jellegű megoldásra,
  5. Rooney nem hozta magát, de még annyit se, mint a vb-n önmagához képest halovány Ronaldo vagy Messi, hogy Xavi passzolási mutatóiról ne is beszéljek. Nem volt gólerős csatára Angliának.
  6. Az angol média a keret 24. tagja.
  7. Alázat és akarat nélkül futballozott az utolsó húsz percben a sportág őshazája által delegált válogatott.
  8. Don Fabio Capello képtelen volt sikeresen belenyúlni az események menetébe.
 
Mexikó:
  1. Alapvető taktikai hibát vétett a szövetségi kapitány, amikor a vb-n még egy percet sem játszó Bautistát jelölte a kezdőbe Barrera vagy Blanco helyett.
  2. Mexikó nem merte felvállalni saját játékát, félt ellenfelétől. Játékukból hiányzott a lendület és a kreativitás.
  3. Hiszti. Azután reklamáltak Tevez első gólja után, miután valami katasztrofális szervezői hiba révén kivetítőn látták az eseményeket. Az első félidő hátralevő részében duzzogtak, ahelyett, hogy a dac és a bizonyítási vágy vezérelte volna őket.
  4. Szegény Osorio elfelejtette a labdakezelés alapjait.
  5. Perez kiváló kapus, de nem egy tipikus kapusalkat. Ez visszaütött.
 
Összegezve: Németország és Argentína nem a bíró miatt és nem egy góllal volt jobb. Ezt kell megnézni a videón, mert ezt ugyanúgy látni kell ám!
Továbbá megjegyezném, hogy mind Larrionda, mind Rosetti számláján egy hiba szerepel. Tudom, hogy ez mérkőzés kimenetelét befolyásoló (NEM ELDÖNTŐ) vétek, ám példaként említeném Wolfgang Stark hibáit az Uruguay-Dél-Korea mérkőzésen. Ha nem tudod, mire utalok, járj utána!
 

Ho Z

A bejegyzés trackback címe:

https://loudwarriors.blog.hu/api/trackback/id/tr892117046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ho Z 2010.06.29. 19:10:56

Nem az egoizmustól vezérelve fűzök gondolatokat saját írásomhoz.
Beszélgettem ismerőseimmel, barátaimmal, csapattársaimmal. Határozottan állították kell a videóbíró, mert törörö... Nem láttad?!
Erre fel feltettem három kérdés, illetve észrevételt fenti pontjaim alapján. Azt mondták, "végül is igazad van".

Azon is gondolkoztam, hogy lehetne segíteni a Lampard-féle eseteken. Arra jutottam, hogy a kapu "belterületét" be lehetne vonni valamilyen anyaggal, melyről nem pattan fel a labda, vagy annak pattanását látványosan lelassítja. Legegyszerűbb elképzelésem, a homok vagy a salak alkalmazása. Esetleg rikító színű műanyag vagy valamiféle olyan anyag, ami hangot ad, ha találkozik a labdával pl.: fémlap.
Ezek egyszerű ötletek, melyek lehet, hogy butaságként hatnak, viszont emberibbek, nem gépesítik el ezt a csodálatos sportágat.

ŁJ SebY 2010.06.30. 11:56:06

Érdekes, kényes téma, de csak 1 dolgot szeretnék hozzáfűzni. Tegyük fel hogy Lampard góljánál már alkalmazzák a videó bírót vagy ezzel egyenértékű technikai segítséget ami ha megáll a játék "megmondja" h gól volt-e? Na már most ha a kontrából támad német ország mert ugye a labda játékban van és a német játékos betör a büntetőterületre ahol ne adj' Isten a kapus buktatja... hát mindenki tudja 11-es piros lap de! ugye ott volt a gól nem gól helyzet visszanézzük hoppá mégis gól 2:2 ahelyett hogy 2:1 11-es ide és mínusz kapus.
Ezzel csak azt szerettem volna vázolni h nem lehet egyből egyik félidőről a másikra bevezetni semmiféle újítást.

Ho Z 2010.06.30. 19:50:05

Továbbra sem tudok elszakadni a témától, ugyanis egyes közösségi portálokon már olyan klub indult útjára, amely a videóbíró mellett kardoskodik. Ez önmagában nem baj, hiszen ez véleménykifejtés, de az nagy baj, mikor látom azokat az ismerős klubtagokat, akik még kettőt nem rúgtak labdába és egy évben néznek meg annyi meccset, mint én egy hétvége alatt...
süti beállítások módosítása