A legtöbb futballszurkoló ha meghallja a ligakupa szót, leginkább az angol küzdelemsorozatra gondol, amely vérbeli versengés, és legfőképpen presztízscsata. A szigetországi futballkultúra, amely a labdarúgás bölcsője, kiemelt helyen kezeli a Ligakupát.
Vizsgáljuk meg, hogy mindez hogyan is néz ki a honi futballberkekben! Röviden és tömören: nem úgy, mint ott.
Azért ezt nem kellene ennyiben hagyni. A hazai sorozat Kisteleki István MLSZ-elnök agyából pattant ki. A történelmi első kiírás a 2007/08-as szezonban volt, és az FC Fehérvár sikerével ért véget. A klubok, a szakvezetők és a játékosok mind a mai napig nem tudják, hogyan is tekintsenek erre a versengésre. Versengés, bár a bohóckodás szó jobban illene rá. Immáron két kerek esztendeje. Csoda, ismerve a mélyen tisztelt MLSZ-t, hogy még nem szűnt meg a sorozat...
Egy pillanatra kitörve a kritikus és ironikus hangvételből, szeretném kiemelni a honi Ligakupával kapcsolatos egyetlen pozitív észrevételt. "Tétmeccsen" lehet bevetni számtalan magyar fiatalt. Ők legalább lelket visznek az egészbe, ellentétben a megváltóként beharangozott délszláv, afrikai, netán dél-amerikai sztárjelöltekkel, akikről egy mérkőzés lejátszása után is látja a B-közép, hogy egy világvándor kutyaütő. Általában azért erre a szakma is felfigyel. Elnézést, de ki hallott már olyat, hogy egy kupaküzdelemben próbajátékosokat lehet szerepeltetni?... Ez rávilágít arra az elszomorító tényre, hogy milyen is az úgynevezett futballkultúránk.
Nos, a válogatott fejlődése ellenére kiábrándító a kép.
Szisztematikus és tudatos munkával van kiút. Először is, fel kell emleni a Magyar Kupát az őt megillető rangra. Majd az alpoktól kezdve, pályákat, korszerű létesítményeket építeni, szakembereket képezni, fiatalokat toborozni, és ezeket megtanítani minden tudható dologra a focival kapcsolatban. Ha elértünk egy bizonyos kultúrális érettséget, akkor kell nekünk Ligakupa. Parázs hangulatú, vérbeli kupameccsekkel.
Édesapámnak volt egy mondása, amelyben arra figyelmeztet, hogyha valamit csinálok az életben, azt vegyem komolyan, és akkor azt szívvel-lélekkel tegyem. A Ligakupának is csak így van értelme.

"Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja milyen kikötőbe tart." - Seneca

Ho Z

A bejegyzés trackback címe:

https://loudwarriors.blog.hu/api/trackback/id/tr4868061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ŁJ SebY 2009.01.09. 21:24:58

Tényleg ilyen módon nem sok értelmét látom a ligakupának de ha ismereteim nem csalnak van egy olyan szabály hogy a legjobb csapattal kell kiállni erre..
Szerintem is jobb lenne a hangsúlyt a Bajnokságra és a Magyar Kupára helyezni és akkor talán változna valami.
süti beállítások módosítása