Dárdai Pál 1998 nyarán debütált a magyar válogatottban - még Bicskei Bertalan irányítása alatt -, ahol 2010 márciusáig 61 mérkőzésen lépett pályára. Lehetett volna ez jóval több is, de Matthäusszal öszeveszett, Várhidi meg nem számolt vele a fiatalítás miatt. Utoljára Koeman irányításával volt válogatott, és bár lehet, hogy Egervári is foglalkoztatta volna, a nyár eleje óta tulajdonképpen folyamatosan sérült, rakoncátlankodik a térde, és hiába tartozott a másodosztályba visszasüllyedt Hertha felnőttkeretéhez, már az ősszel leszögezték, ő is, és a vezetőedző Babbel is, hogy csak akkor játszik, ha baj van, a télen pedig végleg eldőlt: Dárdai már csak a tartalékokkal edz. Mindez felnőtt profi karrierjének a végét jelenti. A tavasszal az amtőrcsapatban szerepel majd, és a tervek szerint Babbel - miután remélhetőleg már idő előtt biztosították a feljutást (erre van is esély) - az utolsó mérkőzésen, otthon, telt ház előtt beveti őt, még egyszer, utoljára.
A pécsi nevelésű, az élvonalban 15 évesen debütált Dárdai 1997-ben került az akkor még másodosztályú Herthához - így könnyen előfordulhat, hogy első, és utolsó szezonjában is feljut a csapattal. Hamar alapemberré vált, és a szurkolók egyik kedvence is lett, megalkuvást nem tűrő, harcos és alázatos stílusa miatt, valamint emellett a gólok sem maradtak el. Ahogyan telt-múlt az idő, egyre többször próbálták meg pótolni, fiatalabbra cserélni, de mindig kiszorította a csapatból a helyettesét. Megdöntötte a Hertha szereplési rekordjait is: csúcs a 286 Bundesliga-, és az összesen 296 ligaszereplés is. Külföldiként ez senkinek sem sikerült Németországban.
A nemzeti csapatban 5 gólt szerzett, a legemlékezetesebb talán az Anglia ellen a Wembley-ben lőtt bombagólja. 2006-ban ő volt a válogatott csapatkapitánya. A rutinnal ravaszág is ragadt rá, furcsa ezt így felhozni, de amikor az előző sorozatban, kint Tiranában úgy taposott meg direkt egy albánt törlesztés gyanánt, hogy teljesen véletlennek tűnt, azt öröm volt nézni. Persze sérülésokozásról nem volt szó. Amolyan csibészes, bölcs barack, hogy mindenki lássa, ki a pálya ura. 
Visszavonulását követően edzősködni akar, és vélhetően a Hertha kötelékében kap majd valamilyen állást.
Tizenkét év után tehát nincs mit mást mondani: köszönünk mindent, sok sikert az életben Pali.
Minden jót és sok magyar gólt,

Ramsey

A bejegyzés trackback címe:

https://loudwarriors.blog.hu/api/trackback/id/tr542634785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ho Z 2011.02.03. 22:46:34

Köszönjük! Szép sikereket az életben! Remélem sok-sok magyar lurkót nevel arra, hogyan kell ezt a sportágat szívvel-lélekkel, alázattal, nem a pénz által vezérelve játszani!
süti beállítások módosítása